Karhuryhmä

Valmiusyksikön jalanjäljissä

Harri Gustafsberg toimi yli 20 vuotta valtakunnallisen valmiusyksikkö Karhun jäsenenä. Operatiivisen johtajan roolista akateemiselle uralle siirtynyt erikoisyksikön poliisi on kulkenut sittemmin Karhuryhmän jalanjäljissä kirjan, TV-sarjan ja kokonaisen valmennusfilosofian kautta.

Valmiusyksikkö Karhu

Image

Poliisin valtakunnallinen valmiusyksikkö Karhu perustettiin 1972. Suomessa oli tarve luoda yksikkö, jonka toimintakyvyllä voitiin vastata kriisitilanteisiin, jollaisia olisivat erityisesti terroritoimintaan ja poikkeuksellisiin tilanteisiin liittyvät tapahtumat.

Karhuryhmällä, jolla valmiusyksikkö Karhua tuttavallisemmin kutsutaan, on käytössään taktisen toiminnan edellyttämä koulutus ja varustus. Karhuryhmä on se yksikkö, mikä lähetetään niihin tehtäviin, joissa poliisin tavallisesti käyttämät keinot eivät riitä, tai joissa tilanteen vaarallisuus edellyttää toimintakykyä erikoiskoulutetulta iskuryhmältä.

Stressinhallintaa ja toimintakykyä

Image

Toimiessaan vuosia Karhuryhmässä, Harri Gustafsberg havaitsi valmiusyksikön akuutin stressin hallintakeinot riittämättömiksi. Toiminnan hetkellä tapahtuneet virheet olivat stressireaktioiden aiheuttamia. Gustafsberg aloitti perehtymisen paineistettujen tilanteiden osatekijöihin, ihmisen fysiologiaan ja henkistä sekä fyysistä toimintakykyä ylläpitäviin mekanismeihin.

Pohjois-Amerikkalaiset tutkijat, Judith Andersen ja Joseph Arpaia, olivat perehtyneet syvällisesti stressiin ja toimintakykyyn. Kansainvälisen seminaarin jälkeen Gustafsbergilla täydennetty tutkimusryhmä aloitti yhteisen tieteelliseen näyttöön perustuvan työn, stressireaktioiden ymmärtämiseksi, ja paineenalaisten tehtävien onnistumisen parantamiseksi.

Tutustu kouluttajiin
Image

Opi Harri Gustafsbergin kanssa

Karhuryhmän tarpeista syntynyt verkkovalmennus

Kuvittele miltä tuntuisi, jos sinulla olisi kyky hallita stressiä kuin ammattilainen.
Haasteet ja kuormitus tuottaisivat oppimista ja vahvistumista.

Karhuryhmän entisen operatiivisen johtajan, tohtori Harri Gustafsbergin, verkkovalmennus kehittää stressinhallinnan taitoja ja rakentaa resilienssiä.

Aloita tieteellisesti tutkittu valmennus jo tänään.
Opi karhuryhmällä käytettyjä menetelmiä ja maksimoi potentiaalisi.

Tutustu lisää tästä

Karhuryhmä TV-sarja

Valmiusyksikkö Karhusta kertova TV-sarja seuraa 10 jakson ajan Karhuryhmän viime vuosien aikana tekemiä keikkoja. Ääneen pääsevät paitsi yksikössä työskennelleet jäsenet, myös vastapuolella toimineet entiset rikolliset.

Sarjan juontajana ja yksikön toimintaan johdattavana asiantuntijana, nähdään valmiusyksikön entinen operatiivinen johtaja, Harri Gustafsberg.

Tutustu TV-sarjaan

Karhuryhmä-kirja

Image

Harri Gustafsbergin ja Heidi Holmavuon Karhuryhmä on ollut todellinen myyntimenestys. Kirjasta on tehty lukuisia uusintapainoksia, ja se on kuunneltavissa myös Karhuryhmä-äänikirjana.

Karhuryhmä-kirja kertoo paitsi valmiusyksikkö Karhun "keikoista" mukaansatempaavan raadollisesti, se tuo esille myös näkökulmia siitä, mitä erikoisyksikön jäsenten mielessä tapahtuu, kun tilanne on uhkaava, ja rikollinen toiminta käy silmille päättäväisellä raivolla.

Tutustu kirjaan

URSUS-valmennus

Image

Karhuryhmän tarpeisiin kehitetty valmennusmenetelmä on tutkittuun tietoon ja tieteelliseen näyttöön perustuva stressi- ja resilienssivalmennus.

Ursus-valmennus rakentui ensin organisaatioiden ja vaativan päätöksenteon käyttöön. Nyt se on kehittynyt jokaisen stressinhallintaa tarvitsevan hyödyksi. Ursus-verkkovalmennusta on viety myös ulkomaille.

Tutustu valmennukseen